Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Ontspanning

 

Overdag doen we als mens een hoop indrukken op en kan ons hoofd een hoop druk ervaren. Het kan dan prettig zijn om even een rustmoment te nemen en tijd te maken voor een ontspanningsoefening. Deze oefeningen zijn net als zwemmen en fietsen te leren, hoe meer we oefenen, hoe beter we erin worden. De oefeningen hoeven niet meteen te lukken, de ene dag gaat het beter dan de andere. Het is ook zo dat het soms een aantal dagen duurt voordat je het onder de knie hebt en het kan zijn dat je de eerste dag niets merkt. Het heeft ook even tijd nodig. Doe de oefeningen in bed, voordat je gaat slapen, zo ongeveer 5 a 10 minuutjes.

Kijk zelf welke het beste voor je is.

Sluit je ogen niet voor dit onderwerp

 

Oefening 1: Om het lichaam helemaal te ontspannen en bewust te zijn van de spierspanning die je soms voelt wanneer je 's avonds in bed ligt, kan je het lichaam helemaal aanspannen en vervolgens weer ontspannen. Begin met het aantrekken van je tenen en laat deze weer los, probeer het nog maar een keer. Vervolgens probeer je je benen aan te spannen 

Oefening 2: Om het lichaam te ontspannen en je ademhaling rustig te krijgen, zodat je ook minder spanning gaat voelen in je lichaam, kan je je handen op je navel/onderbuik leggen en in ademen-vasthouden- en weer te ontspannen, vervolgens je billen aanspannen-vasthouden-loslaten en zo ga je verder met de buikspieren, onderlichaam, armen, vingers en handen. Zo werk je toe naar je schouders, trek deze omhoog -vasthouden- omlaag. Ook kan je je ogen dicht knijpen en je lippen strak op elkaar drukken.

naar je navel, en rustig uitademen. Het kan soms even spannend zijn omdat je dan bewust moet ademen. Probeer tijdens deze ademhalingen (inademen door de neus, uit door de mond) te denken aan een van de volgende mogelijkheden:

Bodyscan: trek denkveelding een lijn om jezelf, begin bij je hoofd, naar je oor, naar je schouder, langs je arm, je 5 vingers, oksel, buik, been en maak het rondje af.

Visualisatie: denk aan een bepaalde situatie bijvoorbeeld aan het strand: hoe ligt het zand, hoe blauw is de lucht, hoeveel palmbomen zie je en hoe zien die eruit. Maar misschien kan je ook denken aan het bed waar je in ligt; hoe voelt het matras, voel je je hoofd op het kussen, en de dekens op je lijf, hoe voelt dat dan.

Liever eens proberen onder begeleiding? Beluister dan de volgende ontspanningsoefening: http://www.mentaalvitaal.nl/tools-en-therapie/ontspan of kijk eens op ontspanningsoefeningen.
of maak een afspraak met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidzorg (POH-GGZ).

 

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.