Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Positief opvoeden

10 Tips voor positief opvoeden

Tip 1

Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent. En geef  aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo geef je gerichte aandacht aan je kind.

Tip 2

Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band.

Tip 3

Praat met je kind over dingen die je kind interessant vindt. Vertel ook over wat je zelf die dag hebt meegemaakt.

Tip 4

Prijs je kind regelmatig en geef een compliment. Zeg precies wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: ‛Fijn dat je meteen naar me luistert’. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen.

Tip 5

Zorg thuis voor activiteiten die je kind leuk vindt om te doen, zodat je kind zich niet gauw gaat vervelen. Denk aan: klei, kleurplaten, blokken, bordspelletjes, computeren, voetballen, buitenspeelgoed, enzovoort. Kies wat past bij de leeftijd.

Tip 6

Leer je kind nieuwe dingen door het eerst zelf voor te doen. Bijvoorbeeld op een aardige manier met elkaar omgaan (‘zeg maar “alsjeblieft” of “dankjewel”’). Moedig je kind vervolgens aan het zelf te proberen. Geef een compliment als het lukt.

Tip 7

Stel duidelijke basisregels op zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga er voor zitten en overleg met je kind wat de huisregels kunnen zijn. Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.

Tip 8

Als je kind zich vervelend gedraagt, blijf dan rustig en zeg je kind duidelijk daarmee op te houden. Vertel daarna hoe hij/zij zich wél moet gedragen: ‘hou op met vechten; leuk met elkaar spelen’. Geef een compliment als je kind  luistert. Vertel wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Als je kind niet luistert, dan moet je ingrijpen.

Tip 9

Blijf realistisch. Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is.

Tip 10

Zorg goed voor jezelf! Als jij je goed voelt, is het makkelijker om je kind te volgen. En tijd te maken om samen iets te doen.

Meer informatie op www.positiefopvoeden.nl

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.