Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Uw medische dossier in de huisartsenpost: de kleren van de keizer?

Nieuwe kleren van de keizer. Het EPD heeft niets om het lijf.

De overheid heeft veel geld gestoken in het zogenaamde EPD(Electronisch Patiënten Dossier). Dit EPD is (onder de naam LSP) door de Eerste Kamer der Staten Generaal unaniem afgewezen. Reden? Onvoldoende waarborgen voor de privacy.

Er zijn nu organisaties zoals uw Zorgverzekeraar, de KNMP en de LHV die het zonde vinden van al dat geld dat in het EPD is gestoken, om er niet mee verder te gaan. U en ik vinden dat natuurlijk ook zonde van al dat geld. Maar is het verstandig dat uw zorgverzekeraar en andere organisaties dit project nieuw leven in willen blazen en er nog meer geld in gaan stoppen... ? Dat is de vraag. Er is gedacht dat inzage in de medische gegevens van de huisarts, in bijvoorbeeld de huisartsenpost, belangrijke voordelen zou kunnen gaan opleveren in gezondheidswinst van Nederlanders en zelfs onnodig overlijden zou kunnen voorkomen. Deze gedachten zijn erg aantrekkelijk en lijken voor de hand liggend, maar zijn ze ook bewezen en gegrond...? De vergelijking dringt zich op met het sprookje van Hans Christian Andersen: "De nieuwe kleren van de Keizer". Bewezen nuttig en bewezen veilig is het EPD eerlijk gezegd niet. Er is nog veel meer onduidelijk en met name de privacy en de geheimhouding van medische zaken, die geheim moeten blijven, is niet voldoende duidelijk geregeld.

Inzage in medische dossiers in de huisartsenpost en het medische beroepsgeheim van de eigen huisarts kan problemen opleveren. Het is natuurlijk zo dat medische geheimen die worden toevertrouwd aan de eigen huisarts geheim blijven. Als u toestaat dat uw medische gegevens ingezien kunnen worden door personen op de huisartsenpost of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis is dat geheim niet meer zo absoluut.

Enkele betrekkelijk onschuldige voorbeelden:

Uw dochter van 17 jaar is met een vriendje naar bed gegaan. U weet hier niets van. Dit staat in het dossier van de huisarts, want ze heeft met de huisarts hierover gesproken. Nu komt u 's avonds laat met uw dochter op de huisartsenpost, want ze heeft voor het eerst een blaasontsteking. Dan kan het gebeuren dat de dienstdoende huisarts dit-naar-bed-gaan-met-haar-vriendje leest in haar medische dossier. Het kan zijn dat de dokter dit ter sprake brengt, omdat dit verband houdt met de blaasontsteking waar uw dochter voor komt. In de spreekkamer met een vreemde dokter krijgt u als moeder onbedoeld deze informatie. Uw dochter voelt zich erg opgelaten en u waarschijnlijk ook.

Uw kind van 15 jaar is gaan roken. U weet hier nog niets van. Ze heeft dit besproken met de huisarts vanwege haar aanhoudende hoesten. Nu bezoekt zij met u de huisartsenpost omdat de hoestklachten zijn verergerd en er ook hoge koorts is. De dienstdoende dokter, die een longontstekling vaststelt, weet niets van dit roken. Nu leest hij over het roken in het dossier van de huisarts. De dokter op de huisartsenpost brengt dit hoesten direct in verband met het roken. De dokter advieert uw dochter te stoppen met roken. Zo komt u te weten dat uw dochter rookt. Dit is natuurlijk op deze manier niet de bedoeling.

Uw partner is verliefd op een ander geworden. Heel vervelend. Uw partner heeft dit nog niet aan u verteld. Dit probleem is al wel besproken met de huisarts. Nu komt u samen met uw partner op de huisartsenpost, omdat uw partner zich vreselijk overspannen en lamlendig voelt. De huisarts op de post legt onmiddelijk een verband met de onmogelijke verliefdheid (waarvan hij kennis heeft genomen uit het medische dossier van de huisarts) en de lamlendigheid van uw partner en bespreekt dit in uw bijzijn. Op deze manier worden u en uw partner onverwacht en ongewenst geconfronteerd met deze situatie.

Uw dochter is zwanger en heeft grote moeite met deze onbedoelde zwangerschap. Ze heeft dit nog niemand verteld. Ook niet aan u. Ze heeft dit in vertrouwen met de huisarts besproken. Nu heeft ze veel klachten van misselijkheid en overgeven en bezoekt zij vanwege deze klachten met u de huisartsenpost. De dienstdoende dokter brengt deze klachten in verband met de zwangerschap, waar u nog niet van op de hoogte bent. U had deze informatie liever van uw dochter zelf vernomen. U weet zich niet goed raad met deze situatie.

U heeft niet zo lang geleden een borstvergroting ondergaan. U bent er erg tevreden over, maar heeft dit verder aan niemand verteld. Dat gaat niemand wat aan, is uw gedachte. Dit is uw geheim. U bent plotseling erg ziek geworden met hoesten en hoge koorts. Uw dochter die net haar rijbwijs heeft gehaald, biedt aan u naar de huisartsenpost te brengen. De dienstdoende dokter stelt vast dat u een longontsteking heeft en vraagt terloops hoe u de borstvergroting heeft ervaren. Uw dochter die u vergezelde in de spreekkamer komt nu onbedoeld en ongewild op de hoogte van uw geheim. U voelt zich erg opgelaten.

Bovenstaand zijn enkele voorbeelden uit het leven gegrepen. Natuurlijk zijn er ook gunstige voorbeelden te geven. Maar zijn uw medische geheimen veilig? Op die vraag moet u antwoord geven, als u toestemming geeft voor inzage.

Bits of Freedom heeft Minister Schippers van Volksgezondheid de Big Brother Award gegeven. Minister Edith Schippers kreeg deze prijs vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste KaLSP NEE Absoluut onveiligmer op privacybezwaren was gestrand. Zie Bits of Freedom.

Inmiddels weten we dat volgens Minister Schippers de privacy en geheimhouding voor de medische gegevens die beschikbaar worden gesteld "gegarandeerd" zijn. Wat die garantie waard is, is onzeker. We hebben al diverse ervaringen met geheimhouding en internet bijvoorbeeld Diginotar. Misschien Haagse bluf? Het is bekend dat er overheden zijn, zoals in China, die actief geheimen op het internet zoeken. Het kan gaan om bedrijfsgeheimen, maar ook om medische geheimen van vooraanstaande personen. Ook is er sprake van grootschalige onbedoelde openbaarmaking van medische missers die bekend zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In feite is hier op kleine schaal aan de orde wat straks op grote schaal zal kunnen gaan gebeuren: openbaarmaking van medische geheimen.

 Zijn huisartsen vol lof over dit nieuwe systeem? De officiële vertegenwoordigende organisatie heeft zich met dit EPD verbonden. Toch zijn er veel reserves. Amsterdamse huisartsen zijn uitgesproken tegen dit EPD. Publiekelijk kritiek geven werd o.a. gedaan door huisartsen uit Santpoort-Noord: Kees van Sichem en Rob Bacx of simpel uit Abcoude. Uit de hoek van patiënten wordt ook kritisch gedacht. Natuurlijk!

Er wordt ook melding gemaakt van een burgerrechtenbeweging in Nederland met de naam Vrijbit. In de ogen van deze organisatie is het gebruik van een Electronisch Patiënten Dossier (EPD) voor medische gegevens absoluut onveilig. Bovendien maakt het het geven van gerichte toestemming aan direct betrokken artsen voor het uitwisselen van medische gegevens onmogelijk.  Voor meer informatie kijkt u op de website van vrijbit, Ook is er een site geopend met de naam ikgeentoestemming.nl 

Kijk eens naar het filmpje op youtube over het lekke LSP mandje.

Vragen die nog op een antwoord wachten als het gaat om privacy treft u hier aan.

Het Ministerie van VWS begrijpt ook dat er veel onduidelijk blijft. Een tipje van de sluier proberen zij op te lichten met zij noemen: Een Factsheet.

 

 © H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts Waarschapsstraat 1a 1382 EG Weesp

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.