Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Prenataal onderzoek

 

Prenataal onderzoek

Aan het begin van de zwangerschap tussen 7 en 9 weken zwangerschap maakt de huisarts meestal een echo in de verloskundige huisartspraktijk. De aanwezige artsen hebben daar veel ervaring mee. Deze echo wordt gemaakt om de zwangerschap met zekerheid vast te stellen. Ook andere belangrijke gegevens worden dan beoordeeld: Gaat het om een eenling of een meerling? Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder? Is de grootte van de zwangerschap in overeenstemming met de verwachting? Om de zwangerschap in dit stadium goed in beeld te brengen is het vaak nodig deze echo inwendig (vaginaal) te doen.

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap zal de huisarts de echo meestal herhalen. Deze echo is vooral bedoeld om de duur van de zwangerschap en daarmee de uitgerekende datum zo betrouwbaar mogelijk vast te stellen.

NIPT-test

NIPT is een nieuwe test, die nu in Nederland vanaf 1 april 2017 beschikbaar is. De test wordt aangeboden aan zwangere vrouwen rond 10-12 weken zwangerschap. De NIPT-test kan aangeven dat er een verhoogde kans is op een kind met trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). De NIPT-test kan alleen plaatsvinden na een apart zogenaamd counseling-gesprek. Dit gesprek duurt een half uur en vindt plaats in de praktijk van een collega verloskundige van dokter Burggraaff. Aan de NIPT-test zijn kosten verbonden (rond de 175 euro). Bespreek dit onderwerp met je huisarts. Meer informatie kun je vinden op www.meerovernipt.nl of kijk eens hier.

20 weken echo ( Standaard Echoscopisch Onderzoek of SEO)

Rond 20 weken zwangerschap wordt de mogelijkheid besproken van een screeningsecho. Dit wordt 20-weken-echo of SEO genoemd: Structureel Echoscopisch Onderzoek. Deze methode kan gebruikt worden om bepaalde aangeboren afwijkingen op te sporen.Zwangere Warhole

Het komt regelmatig voor dat er bij de SEO afwijkingen worden gezien, die naderhand helemaal geen betekenis blijken te hebben. Ook wordt niet altijd een aangeboren afwijking opgemerkt en soms zijn afwijkingen niet goed op te sporen middels echoscopisch onderzoek. Zo gaan sommige chromosoomafwijkingen niet gepaard met afwijkingen die op een echo zichtbaar zijn. Het onderzoek biedt geen garantie dat jullie baby gezond is. De SEO wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Maak een goede afweging van de voor- en nadelen van deze echo. Het onderzoek kan veel consequenties hebben. Je kunt erg bezorgd worden. Ook kunje voor een aantal moeilijke keuzes komen te staan. Denk daarom van tevoren goed na over, hoe je op een eventueel moeilijke uitslag zou reageren. Laat het SEO-onderzoek niet als 'vanzelfsprekend' uitvoeren. In de landelijke folders kunt u verschillende voor- en nadelen lezen van combinatietest en de 20-weken echo. De Nederlandse folder vind je hier. SEO wordt verricht bijvoorbeeld in Hilversum, TGZ Blaricum en AMC Amsterdam. Het Echocentrum in Hilversum wordt door dokter Burggraaff aanbevolen.

Geen prenataal onderzoek

Het komt met grote regelmaat voor dat zwangere koppels geen prenataal onderzoek doen. Prenataal onderzoek is een keuze. Je kunt er dus ook voor kiezen om geen onderzoek te laten doen. Dat is misschien helemaal niet zo'n gekke keuze...

Het gevolg van het wel doen van prenataal onderzoek kan zijn dat je voor nieuwe keuzes komt te staan: Wat doe ik met de uitkomsten van dit onderzoek? Hoe zwaar weeg ik de uitkomsten van het onderzoek? Hoe zeker zijn de uitslagen van het onderzoek? Slapeloze nachten zijn soms het gevolg! Het is misschien goed om vóór je een onderzoek laat doen, jezelf af te vragen wat je zal gaan doen als er een afwijkende uitslag komt. Als je daar niets mee gaat doen, kun je ook ervoor kiezen om helemaal geen prenataal onderzoek te laten verrichten.

Verdere informatie via

- Link van VCGooi.nl

  © H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts Waarschapsstraat 1a 1382 EG Weesp

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.