Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Immuniseren van mijn kind

Mijn kind vaccineren? Nee, bedankt! of: Ja natuurlijk!

Dokter Burggraaff raadt je aan je kind tijdig te laten immuniseren tegen ellendige ziekten.

Immuniseren betekent dat je je kind door injecties immuun maakt voor ziekten, die ernstige gevolgen kunnen hebben. Ernstige ziekten, waartegen immunisatie mogelijk is, kennen we in Nederland vaak alleen van horen zeggen. Deze ziekten zijn nagenoeg verdwenen uit Nederland. Nagenoeg. Dus niet volledig. Door instroom van vreemdelingen, door Nederlanders die verre reizen maken en door kinderen die niet (voldoende) immuun zijn, steken deze infectieziekten af en toe weer de kop op. We weten dat het dan gaat om polio, kinkhoest, tetanus, hersenvliesontsteking en soortgelijke ziekten. Niet altijd verloopt een infectie met deze ziekten ernstig. Gelukkig maar. Toch komt een ernstig verloop regelmatig voor en dan gaat het niet goed met je kind. De schade is soms onherstelbaar. Bij polio gaat het om (ernstige) verlammingen van een of meer ledematen, die nooit zullen herstellen. Bij kinkhoest gaat het om levensbedreigende benauwdheid bij zuigelingen. Bij tetanus is er vaak een dodelijk verloop van kaakklem. Sommige mensen menen dat het met injecties immuun maken van je kind onnatuurlijk is. Misschien hebben deze mensen een beetje gelijk.

Het is natuurlijker om die ziekten te krijgen en er zelf weerstand tegen te maken. Helaas is het gevolg soms verlamd raken of dood gaan aan benauwdheid of krampende spieren. Dat zijn natuurlijke gevolgen van infecties.

Dat is niet wat wij graag willen. Op een natuurlijke manier doormaken van een infectie is een soort loterij of misschien moet je spreken van een Russisch roulette. De kansen zijn misschien niet zo heel groot op een ernstig verloop van een infectieziekte. Maar... als het verloop ernstig is, is je kind voor de rest van zijn/haar leven (als daar nog sprake van is) getekend. Een groot verdriet voor ouders en voor kind.

Er zijn veel mensen die meningen hebben over immunisatie. De stellingen die iedereen kan vinden op internet zijn vaak sterk gekant tegen vaccinatie. Het toch gaat prima zonder vaccinaties... ? Dat het zo vaak goed gaat met ongevaccineerde kinderen is geen bewijs, dat het goed is om je kind niet te laten vaccineren. Je kind wordt beschermd door het kudde-effect. Dat kudde-effect bestaat uit veel gevaccineerde mensen rond het ongevaccineerde kind. Maar owee als er dat kudde-effect wegvalt. Dat kan gebeuren in gebieden waar mensen natuurgeneeswijzen aanhangen of in streng antroposofische of streng gereformeerde streken. In die gebieden is de vaccinatiegraad laag en verdwijnt het kudde-effect. Dan ontstaan er opeens uitbraken van infectieziekten, waar jouw kind -als het niet (voldoende) gevaccineerd is, het slachtoffer van kan worden. Die uitbraken kunnen zich ook verspreiden over gebieden als Amsterdam en Weesp... Ook zijn er risico's als je met je kind een verre reis gaat maken, waar mensen niet immuun zijn voor de infectieziekten. Dat begint al bij de randen van Europa en in de Verenigde Staten(!), zoals onlangs weer in Californië, waar een mazelenepidemie in Disneyland is begonnen wat je misschien niet zou verwachten. Landen verder weg kunnen zeker een risico vormen: Vooral in landen als: Afganistan. Israël, Cameroen, Ethiopië, Equatorial Guinea, Irak, Somalië, Syrië, Pakistan en Nigeria. Ook reizigers uit die landen kunnen een risico vormen voor je ongevaccineerde kind.

Uiteindelijk beslissen in Nederland de ouders of zij hun kind met injecties laten immuniseren. En dat is maar goed ook. Het legt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Dokter Burggraaff denkt dat het goed is, dat ouders weten hoe de huisarts hierover denkt: Dokter Burggraaff raadt je aan om je kind tijdig immuun te maken voor ellendige infectieziekten.

Voor achtergrond informatie kun je hier kijken, en ook hier of hier.

Uitgebreide achtergrondinformatie in het Nederlands tref je aan op: https://www.scientias.nl/vaccineren-levensgevaarlijk-levensreddend/

Een kaart met in vermelding van de verschillende uitbraken door de jaren heen is te vinden via: 

http://www.cfr.org/interactives/GH_Vaccine_Map/#map

Loading...

Loading...

 

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.