Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK
H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0294412633
Telefoonnummer: 0294412633
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Anticonceptie na de bevalling


Anticonceptie na de bevalling is een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek. Na een bevalling is het Ik zie ik zie, wat jij niet zietverstandig om tijdig anticonceptie toe te passen. Meestal wordt een termijn van 6 weken aangehouden. Vruchtbaarheid treedt namelijk op voor de eerste normale menstruatie! Je kunt dus zwanger worden zonder eerst ongesteld te worden na een bevalling. Dokters noemen dat "blind opzetten". Er is een veelheid aan anticonceptie mogelijk. Vaak kiezen vrouwen dezelfde anticonceptie als voor de zwangerschap. Dat is ook goed mogelijk. Een spiraaltje of de pil kunnen prima werken als anticonceptie na een bevalling. 

Er gaat een verhaal rond dat gebruik van de gewone anticonceptiepil slecht zou zijn voor borstvoeding. Dit is met recht een bakerpraatje. Helaas is het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) daar mede oorzaak van. In een samenvattingskaartje spreekt de NHG zich uit voor een speciale pil, dus niet jouw gewone pil. Dokter Burggraaff is op grond van diepgaander onderzoek samen met huisartsen en wetenschappers van het VUmc ervan overtuigd dat er voor borstvoeding geen voor- of nadeel aan de gewone pil is verbonden. Dit is ook de conclusie van het (onafhankelijke) Geneesmiddelen Bulletin. Je kunt dus gewoon je gebruikelijke pil nemen, als je dat wil. Er is een fabrikant die veel reclame maakt voor de eigen pil, die (natuurlijk) zo geschikt zou zijn om te gebruiken na een bevalling. Hier is dus op af te dingen. Wil je hier meer van weten kijk dan naar noot 48 van de standaard anticonceptie van de NHG.

Er is een artikel in Huisarts & Wetenschap hierover verschenen. Dit artikel is helaas alleen beschikbaar voor abonnees. Wel openbaar is een artikel in het (onafhankelijke en niet gesponsorde) Geneesmiddelenbulletin over dit zogenaamd nieuwe anticonceptiemiddel.

 

 © H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts Waarschapsstraat 1a 1382 EG Weesp

 

Contact

Telefoon 0294-412633
 

H.B. Burggraaff verloskundige huisartspraktijk De Stethoscoop

Waarschapsstraat 1a
1382 EG Weesp
Telefoon:
0294-412633
Fax:
0294-414760
KvK:
32067351
H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts / huisartsopleider VUmc te Weesp
Actief lid van LHV, NHG, VVAH, STOOHN, HAOVU, LHOV, AAFP, STFM.
SPOEDLIJN 0294-417021
www.huisarts.WS
Routebeschrijving >
ga('set', 'userId', {{UA-42771962-1}}); // De gebruikers-ID instellen op basis van de ingelogde user_id.