Die hoest wordt wel erg vervelend. Wat zou de dokter daaraan kunnen doen?
Hoesten is een gezonde manier van de luchtwegen om van dingen af te komen die in je luchtwegen terecht zijn gekomen. Hoesten is dus een vorm van afweer. Oorzaak van het hoesten kan een infectie zijn met een virus of een bacterie. Het kan ook worden veroorzaakt door iets wat je hebt ingeademd. In de winterperiode gaan er veel virussen rond, mensen zitten meer en dichter op elkaar en daardoor komen hoestklachten veel vaker voor.
Vaak begint hoesten met een neusverkoudheid. Snotteren en hoesten gaan dan hand in hand. Veelal wordt de neusverkoudheid vanzelf minder in ongeveer 5 dagen. De hoest heeft vaak wat meer tijd nodig om te verdwijnen. Dat kan wel 1-2 weken duren.
De behandeling van een verkoudheid en hoesten bestaat uit neusdruppels. Andere dingen helpen misschien wel, maar de werkzaamheid is niet aangetoond. Thee met honing en zuurtjes of snoepjes zijn natuurlijk wel aangenaam om de keel wat te verzachten. Daar is geen bezwaar tegen. Toch?
Wanneer is het zinvol naar de dokter te gaan met
hoestklachten?
– Aanhoudende hoge koorts
– Koorts bij kinderen jonger dan 3 maanden
– Aanhoudend algemeen ziek zijn
– Kortademigheid
– Verwardheid & sufheid
– Opgeven van bloederig of bruin slijm
– Als de hoestklachten na 2 weken niet minder worden
Wat gaat de huisarts onderzoeken bij hoestklachten? De dokter zal gaan kijken naar de keel, neus en oren en luisteren en bekloppen van de borstkast. Hiermee kan een ernstige vorm van hoesten, zoals longontsteking worden vastgesteld.
Voor meer informatie:
– http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR7a.htm
– http://zelfzorg.nl/vastzittende-hoest
© H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts Waarschapsstraat 1a 1382 EG Weesp