Veelgestelde vragen
Algemeen
Moet ik met mijn hoest naar de dokter?
Die hoest wordt wel erg vervelend. Wat zou de dokter daaraan kunnen doen?
Hoesten is een gezonde manier van de luchtwegen om van dingen af te komen die in je luchtwegen terecht zijn gekomen. Hoesten is dus een vorm van afweer. Oorzaak van het hoesten kan een infectie zijn met een virus of een bacterie. Het kan ook worden veroorzaakt door iets wat je hebt ingeademd. In de winterperiode gaan er veel virussen rond, mensen zitten meer en dichter op elkaar en daardoor komen hoestklachten veel vaker voor.
Vaak begint hoesten met een neusverkoudheid. Snotteren en hoesten gaan dan hand in hand. Veelal wordt de neusverkoudheid vanzelf minder in ongeveer 5 dagen. De hoest heeft vaak wat meer tijd nodig om te verdwijnen. Dat kan wel 1-2 weken duren.
De behandeling van een verkoudheid en hoesten bestaat uit neusdruppels. Andere dingen helpen misschien wel, maar de werkzaamheid is niet aangetoond. Thee met honing en zuurtjes of snoepjes zijn natuurlijk wel aangenaam om de keel wat te verzachten. Daar is geen bezwaar tegen. Toch?
Wanneer is het zinvol naar de dokter te gaan met hoestklachten?
- Aanhoudende hoge koorts
- Koorts bij kinderen jonger dan 3 maanden
- Aanhoudend algemeen ziek zijn
- Kortademigheid
- Verwardheid & sufheid
- Opgeven van bloederig of bruin slijm
- Als de hoestklachten na 2 weken niet minder worden
Wat gaat de huisarts onderzoeken bij hoestklachten? De dokter zal gaan kijken naar de keel, neus en oren en luisteren en bekloppen van de borstkast. Hiermee kan een ernstige vorm van hoesten, zoals longontsteking worden vastgesteld.
Voor meer informatie:
- http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR7a.htm
- http://zelfzorg.nl/vastzittende-hoest
Wij spreken over ontstoken ogen als de ogen prikkerig zijn en er veel wit-geel traanvocht uit komt. Het is een soort verkoudheid van de ogen. Eerlijk gezegd is het niet iets om de dokter te bezoeken. Net als een neusverkoudheid, gaan ontstoken ogen vrijwel altijd vanzelf over. De oorzaak is een virusinfectie. De dokter kan aan een virale ontsteking van beide ogen ook niet veel doen. Het is wel verstandig om de ogen goed te reinigen met gewoon water. Doe dit elke ochtend en elke avond. In meer dan 80% van de gevallen is het in een week over. Als dat niet het geval is, is een bezoek aan de dokter een mogelijkheid. Dit gegeven is al enige tijd bekend. Dokter Remco-Paul Rietveld onderzocht dit probleem uitgebreid in 2006 en heeft met dat onderzoek de graad van doctor in de geneeskunde behaald in 2006. Dokter Rietveld heeft zijn onderzoek ook op internet toegankelijk gemaakt door een artikel te schrijven in Huisarts en Wetenschap. Voor belangstellenden te vinden via de volgende link.
Heb ik antibiotica nodig voor mijn voorhoofdsholte-ontsteking?
Het antwoord is nee. Behandeling van klachten van voorhoofdspijn, verstopte neus, verkoudheid en verhoging bestaat uit xylometazoline neusdruppels. Antibiotica hebben in 95% vd gevallen geen zin (volgens de Infectious Diseases Society of America). In Rhenen is in 1981 al door de huisarts Stalman een onderzoek gedaan naar het effect van antibiotica op het beloop bij sinusitis (kaakholte- of voorhoofdsontsteking). Hij ontdekte dat het effect van antibiotica op het beloop van sinusitis verwaarloosbaar is! Hij zag dat hier het oude gezegde opgaat: Met medicijnen duurt het een week en zonder medicijnen duurt het zeven dagen. Dokter Stalman is op dit onderzoek gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde. De bevindingen van zijn onderzoek zijn ook vandaag nog geldig. Voor verdere informatie klik hier.
De resultaten van het onderzoek van Stalman, dat antibiotica geen effect hebben op een sinusitis, kreeg ook internationaal veel aandacht. In de Verenigde Staten van Amerika werd er veel aandacht aan geschonken in de Nationale Bibliotheek van Geneeskunde en ook in publicaties voor huisartsen
Medisch dossier
1. Inzage in uw dossier
U heeft als patiënt het recht om uw medisch dossier in te zien of hier een afschrift van op te vragen. Dit geldt ook voor de schriftelijke informatie in het dossier die is verkregen van andere (behandelende) artsen. Maar het geldt niet als de informatie in het dossier over andere personen gaat en de privacy van anderen schendt. De persoonlijke werkaantekeningen van de arts maken geen deel uit van het medisch dossier en vallen daarmee ook buiten het inzagerecht van de patiënt. Wilt u hierover meer weten, raadpleeg dan de website van de artsenfederatie KNMG: KNMG Inzage medisch dossier
Na overlijden
Nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overleden familielid in te zien (u mag alleen uw eigen dossier inzien). Toch kunt u na het overlijden met vragen blijven zitten en graag het een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Bespreek uw vragen met hem of haar. Vaak levert een gesprek waarin overwegingen worden toegelicht meer op dan inzage in het dossier.
Afspraak maken voor inzage in dossier
Wilt u uw dossier inzien, dan kunt u het beste een afspraak maken op het spreekuur. U kunt uw dossier inzien en uw huisarts kan dan direct uw vragen beantwoorden en/of zaken toelichten.
2. Kopie medisch dossier
Als u een kopie van uw medisch dossier wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met de doktersassistente. U kunt uw aanvraag doen door gebruik te maken van de voorbeeldbrieven van de NPCF. Het verstrekken van een kopie duurt minimaal een week.
Kosten Het aanvragen van afschriften van het medisch dossier brengt kosten met zich mee tot 100 kopieën €0,23 per kopie tot een maximum van €4,50 per verzoek.
Legitimatie
Als u de kopieën ophaalt, moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs; een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Voor meer informatie over 'Inzage in uw dossier' kunt u de betreffende brochure bestellen of downloaden via www.npcf.nl
3. Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts. Hiervoor is een richtlijn opgesteld (KNMG Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts).
Bij het uitschrijven bij uw huisarts kunt u uw dossier naar uw nieuwe huisarts laten opsturen. Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts persoonlijk of per aangetekende post overgedragen. U kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel heeft u altijd recht op inzage in uw dossier.
Meer informatie kunt u hier vinden: 1. Informatie van de Patiëntenfederatie NPCF
2. Brochure Een andere huisarts kiezen: informatie voor patiënt en huisarts
In pdf is bovenstaande tekst te downloaden. Klik daarvooe op: Inzage in medische gegevens
- Stomen is niet zinvol bij acute infecties van de bovenste luchtwegen. Uit onderzoek bij 900 personen met hoesten en verkoudheidsklachten door Paul Little beschreven in het British Medical Journal blijkt dat stomen niet bijdraagt aan verlichting van klachten.
- Slikken van paracetamol, ibuprofen of andere middelen helpt eigenlijk ook niets.
- Echte neusdruppels met zout water en / of xylometazoline kunnen verlichting geven. Xylometazoline (otrivin) maag niet te lang gebruikt worden. Zout water kan geen kwaad en mag ook langer gebruikt worden.
Voldoende Vitamine D
Natuurlijk is het verstandig om voldoende vitamine D te nuttigen. Niet alleen voor kinderen in de groei en voor de allerkleinsten, maar ook voor ouderen. Vooral de ouderen boven de 70 jaar verdienen onze extra aandacht. Hoe zorgen mensen voor voldoende inname van vitamine D?
Vitamine D zit in een aantal voedinsgmiddelen: vette vis (zoals zalm en makreel), margarine en halvarine, eieren. Vitamine D wordt - niet te vergeten - door zonlicht in onze huid gemaakt.
Het advies van deze huisarts voor al zijn patiënten luidt:
- Zorg dagelijks voor een half uur zon op gelaat en handruggen
- Zorg dagelijks voor besmering van circa 4 boterhammen met halvarine of margarine (waarin Vitamine D zit)
- Zorg elke week voor een gekookt ei
- Zorg tenminste 2 maal per week voor een maaltijd vette vis (bv makreel of zalm)
- Zorg daarnaast voor Vitamine D (10mcg of 400IE) als de R in de maand zit
Voor kinderen tot 4 jaar is het raadzaam het hele jaar door vitamine D te gebruiken om Engelse ziekte (rachitis) te voorkomen.
De Gezondheidsraad is strenger en beveelt Vitamine D gebruik aan voor zwangeren (10 microgram) en personen boven de 70 jaar (20 microgram).
Veel ernstige infectieziekten zijn vrijwel verdwenen in Nederland. Elk jaar overlijdt er misschien één persoon aan tetanus. Eens inde tien jaar is er een epidemie van polio met een aantal verlammingen tot gevolg. Kinkhoest is voor erg kleine kinderen extreem gevaarlijk. Gelukkig gaat het vaak goed. Dat geldt voor polio en kinkhoest. Dat geldt niet voor tetanus.
Het gaat om ernstige ziekten, die vrijwel zijn vergeten. Wat het precies voor ziekten zijn is nog wel te zien via films op het internet. Voor tetanus kijk je bijvoorbeeld hier.
Daar is niet een heel kort antwoord op mogelijk.
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil dat het CBR voor rijbewijskeuringen vaker gebruik gaat maken van objectieve medische informatie van de arts van de gekeurde persoon. Dat is in overeenstemming met de regels van artsenorganisatie KNMG. Maar gaat het om de beoordeling van de rijvaardigheid, dan moet deze altijd door een ander dan de behandelend arts gedaan worden. Dit is ook de boodschap van de minister.
Minister Schultz van Haegen laat weten dat zij het systeem van rijbewijskeuringen eenvoudiger en transparanter wil maken. Zij wil het onder andere mogelijk maken dat de eigen arts van degene die gekeurd wordt objectieve gegevens kan aanleveren aan het CBR voor de rijbewijskeuring.
Wel feitelijke informatie…
In het kader van dit voornemen heeft de KNMG de minister laten weten dat het behandeld artsen is toegestaan met toestemming van de betrokkene feitelijke informatie te verstrekken. Dat kan ook als het gaat om gerichte vragen om informatie van (medische adviseurs van) het CBR. Tegen het verstrekken van feitelijke informatie bestaat vanuit de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt geen bezwaar; een behandelend arts mag daaraan dus meewerken.
…geen oordeel
Voorwaarde is dat de arts geen oordeel geeft over de rijgeschiktheid. De behandelend arts - zoals de eigen huisarts of medisch specialist - mag dus geen rijbewijskeuring uitvoeren. Dat zou in strijd zijn met de regels van de KNMG, waarop de (tucht)rechter toeziet. Voor een dergelijk oordeel moet een ander dan de behandelend arts worden benaderd, zodat de vertrouwensrelatie niet onder druk komt te staan. Dit is ook de boodschap van de minister.
Dat is dus de reden dat de huisarts geen rijbewijskeuringen verricht voor eigen patiënten.
In de praktijk van dokter Burggraaff worden rijbewijskeuringen verricht. Meestal zijn de tweede huisarts en de huisarts in opleiding die deze werkzaamheden uitvoeren. Moet u gekeurd worden? Maak een afspraak.
Vaak is het nuttig om vanaf een paar weken over tijd naar de dokter te gaan. Dokter Burggraaff kan een echo maken van je zwangerschap. Met een inwendige echo kun je vanaf 6 weken zien of de zwangerschap in de baarmoeder is genesteld en of de grootte van de zwangerschapsholte (Engels: Gestational sac) overeenkomt met de verwachte duur van de zwangerschap. Vaak wordt de echo na een paar weken herhaald om de ontwikkeling te vervolgen.
Zware ongesteldheid
Aan dit probleem is veel te doen en huisartsen hebben hier diverse behandelmogelijkheden voor.
Ook last van heftig, lang of veel bloedverlies bij de ongesteldheid? Maak een afspraak met dokter Burggraaff. Hij zal je natuurlijk inwendig onderzoeken, een inwendige echo kan daar onderdeel van uit maken.
Dokter Burggraaff gebruikt uiteenlopende middelen:
- NSAIDS ("gewone" pijnstillers met een bloedingsverminderende invloed op de baarmoeder)
- Stollingsmedicijnen (medcijnen die alleen de stolling in de baarmoeder bevorderen)
- Hormonen (zoals de anti-conceptie pil die het vloeien kunnen sturen en verminderen)
- Het hormonale spiraaltje.
Probeer het probleem kleiner te maken en op te lossen met de huisarts. Heus er kan veel!
Als voorbereiding kun je gebruikmaken van de volgende vragenlijst of van een menstruatiedagboek
- Er zijn twee manieren om pillen te slikken:
- De flesje water manier: De patient legt de pil op de tong en zet een plastic flesje water aan de mond. De lippen sluiten stevig om de opening. Neem nu een slok water (er mag geen lucht bij!) en de pil spoelt naar binnen.
- De hoofd voorover manier: De patient legt de pil op de tong. De patient neemt water in de mond. De patient kantelt het hoofd met de kin naar de borst en slikt dan.
- Met de twee hierboven vermelde manieren, lukt het vrijwel altijd de pil te slikken. De pil bijft zelden steken
Achteraf verwijzen?
Soms vragen patiënten aan de assistente om achteraf een verwijzing naar een specialist te schrijven. Vaak is de huisarts helemaal niet op de hoogte van de afspraak met de specialist . Omdat u zelf een afspraak heeft gemaakt zonder de huisarts te bezoeken of omdat een specialist u verwijst naar een andere specialist en vraagt een verwijzing bij de huisarts te halen, is de huisarts door u gepasseerd.
Huisartsen worden poortwachter genoemd en dat betekent dat van huisartsen wordt verwacht dat ze kijken of een verwijzing zinnig is. Zoals iedereen weet gaan veel problemen en klachten vanzelf over. Een verwijzing is dan alleen zinvol voor de portemonnee van de specialist / therapeut. Soms is een verwijzing wel zinvol maar niet naar dat ziekenhuis of die specialist. De huisarts heeft graag inbreng in de keuze voor welke specialist of voor welk ziekenhuis. Daar heeft de huisarts namelijk veel ervaring mee en veel verstand van. Achteraf verwijzen doen we dus niet. Als u verwezen wilt worden, kunt u een afspraak met uw huisarts maken. Die kan u uitleggen of dat nodig is en met u bespreken welke weg het snelst tot een oplossing van de klachten kan leiden.
Vakantiegevoel
Tien tips om het vakantiegevoel maximaal te bentutten vrij naar Jessica de Bloom
- Ga winkelen en koop iets voordat je op vakantie gaat dat je gebruikt op je vakantiebestemming.
- Sport na je laatste werkdag: Stress uit je lijf werken als het ware een cool down.
- Geef je geld tijdens vakantie uit aan ervaringen. Je koopt daarmee leuke herinneringen.
- Maak de laatste vakantiedag de allerleukste. Die dag onthoud je vaak het langste.
- Gebruik een andere zeep of shampoo of luchtje tijdens je vakantie. Die geur onthoud je.
- Begin niet met een volle werkweek, Begin bijvoorbeeld woensdag weer met werken.
- Ga anders leven na je vakantie: Gooi oude gewoontes de deur uit en doorbreek de sleur.
- Gebruik je foto's als screensaver op je PC of laptop.
- Gebruik een leuke vakantiefoto als achtergrond voor je telefoon.
- Vernieuw je whatsapp / google+ / facebook foto met een leuk moment van je vakantie.
Volg deze tips eens op en beleef langer plezier aan je vakantie, Heus het werkt!
Er zijn allerlei adviezen om je beter te voelen, als je een langere tijd niet goed in je vel zit:
- Dagelijks een uur wandelen als de zon schijnt. Het lijkt zo simpel, maar het werkt!
- Maak een lijst met een verticale streep. Links schrijf je op wat je vermoeid, wat je lastig vindt, waar je geen zin in hebt. Rechts schrijf je op waar je blij van wordt, waar je plezier aan beleeft, waar je energie van krijgt. Ga nu meer dingen doen die aan de rechter kant staan en minder van de dingen die aan de linker kant staan. Ook dit klinkt simpel, maar het is nog best een klus om dit te doen.
- Zorg voor regelmaat in je leven: Ga rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op.
- Breng orde aan in je dag en week. Maak een soort agenda van de dingen die je graag die dag of die week wil doen en doe het ook.
- Pieker niet. Lees verder hier... Negatieve gedachten ombuigen