Stress
Er wordt dagelijks een hoop van ons verwacht. Zeker wanneer we naast de dagelijkse activiteiten ook nog eens een drukke baan hebben, voor kinderen moet zorgen of voor een ziek familielid. Wanneer we teveel stress ervaren en het niet meer lukt om te ontspannen, zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Stress is slecht voor onze (mentale) gezondheid en maakt ons prikkelbaar en geïrriteerd.
Het is bewezen dat mensen die beter om leren gaan met stress en ontspanning, ook beter om kunnen gaan met tegenslagen.
Enkele tips die je een kan toepassen om balans terug te krijgen:
– Maak tijd voor jezelf om eens een boek te lezen
– Doe leuke dingen met vrienden en familie
– Niet te streng zijn voor jezelf, de afwas mag je best tot morgenochtend laten staan
– Maak gebruik van een tijdschema, doe in de ochtend wat nuttigs en gebruik de middag voor ontspanning
– Ben je moe? Luister naar je lichaam en ga vroeg in bed
– Zoek ontspanning in de kleine dingen
– Maak gebruik van korte pauzes tussen de werktijden door
– En ga naar buiten, een wandeling maakt het hoofd leeg
– Meer weten? Lees dan verder. Of kijk eens verder bij snelbeterinjevel.
Maak je je zorgen over je eigen stressniveau of wil je meer weten? Neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg om eens door te praten over het vinden van balans en jouw stressniveau.
Er zijn zeven psychologische wapens tegen werkdruk:
- Til minder zwaar aan op- en aanmerkingen. Neem kritiek niet persoonlijk. Misschien heeft die ander zijn / haar dag niet. En… Vanzelfsprekend kunnen er dingen beter!
- Besef dat alles wat je graag wil ook een druk op je legt. Het is OK, als je niet alles bereikt, wat je van te voren wenste. Steeds hogere eisen aan jezelf stellen kent grenzen.
- Enige stress is eigenlijk best wel gezond. Voortdurend onder druk moeten presteren kan problemen opleveren. Let op aanwijzingen dat je teveel stress ervaart (bv slecht slapen). Kijk wat je kan veranderen aan de dingen die spanningen oproepen.
- Werken is ook leuk! Je zou het bijna vergeten, maar werken is niet alleen maar een lastige noodzaak. Het werk kun je zelfs nog leuker maken. Bespreek dit met collega’s! Maak je niet druk over dingen die je toch niet kunt veranderen.
- Herken de verschijnselen van vluchten of ontwijken. Als de druk te hoog is kun je ontwijkgedrag vertonen. De een gaat dan hardlopen, de ander wordt snel emotioneel, een volgende veel eten of internetten. Ieder heeft zijn / haar eigen signaal. Vertaal dat signaal in: Het loopt niet zo lekker. Daar moet ik wat mee!
- Verander niet te veel te snel. Oud gedrag (gedrag wat je altijd vertoonde) is makkelijk. Nieuw gedrag is moeilijk. Probeer dingen die niet lekker lopen geleidelijk af te bouwen. Bouw ontwijkgedrag ook langzaam af. Dat heeft meer kans op succes.
- Gun jezelf een lummeldag. Een dag waarop je niets moet. Een dag waarop je je mag vervelen. Sta dat jezelf toe. Het is gezond!