Omdat je bevalt op je eigen manier, kun je ook kiezen voor een bevalhouding die bij jou past. Vaak is dat iets dat je nog niet helemaal duidelijk is, als je voor de eerste keer zwanger bent. Hoe zal ik me dan voelen? Wat vind ik tegen die tijd belangrijk? Wie zal het zeggen?
Je bevalhouding is een keuze die je ook op de dag van de bevalling zelf kan bepalen. Gelukkig maar. Sommige vrouwen vinden de knie-elleboog houding prettig, soms is het zitten op het toilet aangenaam. Andere vrouwen hangen op een vensterbank of dressoir. Veel gebruikt wordt ook het bad of de douche. Het warme water heeft vaak een ontspannend effect op je. Staan en lopen is ook een favoriete bezigheid om weeën op te vangen. We weten dat je thuis elke houding mag aannemen, die je maar wilt. We weten ook dat bezig zijn en zitten/staan/wandelen ( en dus verandering van houding) de voortgang van de bevalling sterk kan bevorderen. In een artikel met de titel “Maternal positions and mobility during first stage labour” rapporteren Lawrence en anderen hierover.
Wil je je hier verder in verdiepen? Kijk dan eens op: Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?
Bevallen kan ook thuis. Dat wordt wel eens vergeten. De gedachte dat bevallen in het ziekenhuis veiliger is, verdient enige verduidelijking. Want dat is in zijn algemeenheid niet een correcte gedachte. Er zijn een aantal nadelen aan een ziekenhuisbevalling die gemakkelijk worden vergeten:
- In het ziekenhuis bevallen duurt vaak langer. De klok gaat tikken, op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Als je thuis bent, kun je je gang gaan en ervaar je de tijd veel minder.
- In het ziekenhuis ligt ingrijpen bij de bevalling meer voor de hand (bv kunstverlossing, keizersnee, ruggeprik) Achteraf denk je dan, dat het maar goed was, dat je in het ziekenhuis bent bevallen, want er bleek een ingreep noodzakelijk. Je vergeet daarbij dat als je thuis zou zijn bevallen, de ingreep misschien niet nodig was geweest…
- In het ziekenhuis ben je niet in een bekende omgeving. We weten dat een bekende veilige omgeving een gunstige invloed heeft op het verloop van de ontsluiting en uitdrijving.
- In het ziekenhuis enzovoort
© H.B. Burggraaff, verloskundige huisarts Waarschapsstraat 1a 1382 EG Weesp