Slaapproblemen.
Er zijn soms periodes waarin we minder goed slapen, we liggen dan in bed en piekeren, overdenken de dag of maken ons grote zorgen over de dag van morgen. In de ochtend merken we dan hoe belangrijk slaap is en dat een tekort aan slaap van invloed is op ons dagelijks functioneren. We zijn moe, kunnen boos reageren of zijn prikkelbaar. Ook kan het zijn dat we minder goed onze aandacht ergens bij kunnen houden of het concentreren gaat moeizamer.
Hoe ontstaan slaapproblemen eigenlijk?
Slaapproblemen ontstaan echt niet alleen door negatieve gebeurtenissen, maar komen ook voor op momenten dat we na denken over leuke of spanningen dingen, zoals een nieuwe schooldag of een nieuwe baan. Wanneer we een langere tijd wakker liggen in de nachten, vaak door emotionele of ingrijpende gebeurtenissen overdag ontwikkelen we een angst om in slaap te vallen of blijven we maar door piekeren met onze gedachtes.
Probeer de volgende tips:
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer, evenals verduisterende gordijnen.
- Maak gebruik van vaste rituelen voor het slapen gaan, houdt vaste bedtijden aan, neem een warme douche en / of een glas warme(!) melk.
- Zorg voor ontspanning en lees bijvoorbeeld een tijdschrift of een boek.
- Zet een uur voor het slapen gaan, de televisie en computer uit. Het vaak ‘blauwe’ licht van deze schermen zorgen dat we minder slaaphormoon aanmaken.
- Probeer je telefoon eens op de vliegtuigmodus te zetten zodat je niet gestoord kan worden door belletjes of berichten.
- Maak gebruik van een Slaapdagboek
- Probeer te stoppen met Piekeren
- Probeer een Ontspanningsoefening
Voor een stukje achtergrond en huiswerk kijk je naar: Goed slapen… zó werkt dat!
Heb je bovenstaande tips verschillende keren geprobeerd en maak je je nog zorgen of het niet een lichamelijk oorzaak kan zijn, neem dan contact op met de huisarts of plan een gesprek met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg.
)